
Departamentul tehnic AlpAccess specializat in furnizarea serviciilor de protectii anticorozive, a adaugat in portofoliu inca un proiect major finalizat cu succes care confirma implicarea si nivelul de pregatire al angajatilor, experienta inspectorilor din domeniul tratamentului suprafetelor si capacitatea companiei de a executa proiecte similare.
In continuare, va oferim informatii despre conditiile de proiectare, activitatile de planificare și executie privind protecţia anticorozivă a rezervorului industrial. Serviciile AlpAccess includ managementul de proiect, pregatirea suprafetei, aplicarea sistemului de protectie anticoroziva si controlul calitatii.
Proiectul a avut la baza executia unei lucrari de protectie anticoroziva cu materiale specializate furnizate de Akzo Nobel (International Paint).
Sistemul inovativ de protectie anticoroziva a fost aplicat pentru un rezervor de depozitare folosit in mediul industrial avand urmatoarele specificatii:
- Structura protejata: baza interior si o parte din manta, capac exterior
- Alloy: otel-carbon
- Volum rezervor: 50.000 m3
1. Expertiza tehnica

Solutiile adoptate si agreate de beneficiar s-au bazat pe expertiza tehnica efectuata premergator fazei de initiere a proiectului, cu scopul de a stabili obiectivele tehnice si de a planifica procedura de executie a lucrarii.
Criteriile fundamentale in realizarea expertizei tehnice:
- Caracteristici structura - volumul, materialul, tipul structurii, gradul degradarii cauzate de coroziune, tipul fluidului depozitat in rezervor, accesibilitate/amplasare;
- Conditii atmosferice - temperatura suprafetei, temperatura aerului, umiditate, temperatura vopsea, temperatura punctului de roua, predictibilitate vreme;
- Impactul asupra mediului;
- Reglementari privind Sanatatea si Securitatea in Munca.
2. Plan de executie - Mobilizare de santier
Pentru asigurarea fluxului tehnologic in ritm constant au fost identificate cerintele de timp, au fost estimate resursele necesare in realizarea lucrarilor si a fost garantata utilizarea celor mai performante utilaje, echipamente si aparate specifice in furnizarea de servicii industriale.
In vederea respectarii timpului de executie au fost stabilite scenariile in care planificarea activitatilor este afectata de factori externi (exemplu parametrii atmosferici) si au fost definite solutii de mobilizare suplimentara a resurselor.
Perioada de executie a proiectului a fost de 7 saptamani, dupa cum urmeaza:
- 1 saptamana alocata pentru organizarea santierului
- 3 saptamani aplicarea sistemului de protectie anticoroziva la exterior - capac
- 3 saptamani aplicarea sistemului de protectie anticoroziva la interior - baza interioara a rezervorului si o parte din manta.
3. Executarea lucrarilor de protectie anticoroziva
Dupa perioada de instruire a personalului implicat in proiect, s-a demarat amplasarea si organizarea santierului, apoi a fost aplicata procedura operationala agreata de beneficiar.
Maximizarea eficientei in santier a fost asigurata prin alocarea unei echipe dedicate formata din sablatori si vopsitori certificati SSPC TrainTheTrainer si un inspector certificat FROSIO nivel 3.
In documentatia de lucru privind protectia anticoroziva au fost stabilite etapele de mai jos, fiecare continand parametrii specifici respectati de vopsitorii industriali AlpAccess, in conformitate cu cele mai inalte standarde din industrie.
3.1 Pregatirea metalului
- S-a efectuat inspectarea substratului, verificand zonele sudate, colturile si muchiile.
- A fost decontaminat substratul si s-au realizat teste confom standardului ISO 8502, pentru verificarea contaminarii cu uleiuri/grasimi si saruri solubile.
3.2 Pregătirea suprafeţei – Sablare industriala

- S-a folosit abraziv de forma GRIT (Colturos), acesta fiind testat pentru contaminare inainte de utilizare.
- Instalatia de aer comprimat a fost testata conform ASTM D 4285 pentru a se asigura ca nu introduce ulei sau apa in jetul de sablare.
- Sablatorii industriali AlpAccess s-au asigurat ca procesul de sablarea s-a efectuat conform standardelor ISO 8501-1 sau SSPC – SP 10, realizand un grad de curatare Sa2½.
- Testarea rugozitatii cu ajutorul rugozimetrului Digital si al benzilor Testex Pres-O-film a confirmat un profil al suprafetei in conformitate cu standardul ISO 8503.
- S-a efectuat o noua testarea a suprafetei pentru verificarea valorilor de contaminare.
- Dupa evacuarea abrazivului utilizat, a fost indepartartat prafului si testata suprafata (pentru contaminare cu praf conform ISO 8502-3).
- Pentru sablare s-au folosit simultan patru posturi de lucru.
3.3 Pregatirea produselor de protectie anticoroziva
Amestecarea vopselelor a fost realizata conform fiselor tehnice, folosind doar kit-uri intregi (componenta A + componenta B), iar pentru stripe coating s-au utilizat specificatiile din raportului masic indicat in fisa tehnica.
3.4 Aplicarea produselor de protecţie anticoroziva

La exterior
- Primer - Interzinc 52, grund epoxidic bogat in zinc pentru protectie anticoroziva.
- Intermediate - Intergard 475 HS, vopsea epoxidica cu volum ridicat de solide, pentru asigurarea grosimii sistemului.
- Top coat - Interthane 990 poliuretanica pentru protectie la UV.
- Inspectie finala.
Toate straturile au fost aplicate in doua etape:
- Stripe Coat pentru muchii ascutite si suduri
- Strat complet aplicat airless

La interior
- Stripe coat, Lining, TopCoat - Interline 984c, vopsea epoxy-novolac, conductiva pigmentata cu grafit, cu 100% volum de solide.
- Inspectie finala.

4. Monitorizarea activitatii si a rezultatelor de calitate
Progresul in desfasurarea proiectului a fost monitorizat in permanenta de responsabilul de santier (Site Manager) care s-a asigurat ca sunt respectate procedurile de executie si incadrarea in grafic a activitatilor, gestionand resursele disponibile in vederea optimizarii fluxului tehnologic.
Evaluarea performantelor de calitate, in timpul si dupa finalizarea fiecarei etape de realizare a protectiei anticorozive, a fost efectuata de inspectorii AlpAccess autorizati SSPC, NACE si FROSIO nivel 3 prin compararea observatiilor monitorizate cu planul proiectului.
Inspectorii SSM responsabili au identificat potentialul de risc din mediul industrial, au selectat scenariile de risc pentru fiecare post din cadrul proiectului si au luat toate masurile de preventie si protectie a lucratorilor, pe intreaga durata de executie.
5. Finalizarea proiectului
Testele si masuratorile enumerate in aceasta procedura de lucru a proiectului au fost consemnate in raportele de inspectie intermediare. Inspectia finala a constat in verificarea produsului final si testarea parametrilor conform cu specificatiile proiectului.