Solicita oferta

Primul curs de alpinism utilitar cu certificare SPRAT, din Romania

Curs alpinism utilitar

Saptamana trecuta a fost organizat primul curs de alpinism utilitar cu certificare SPRAT din Romania. Cursul a fost organizat de catre firma Solo din Brasov, in centrul propriu de instruire. La curs au participat 6 participanti. Fiind primul curs de acest gen organizat in Romania, toti participantii au urmat procedurile de "direct entry" pentru nivelul 2 si 3. AlpAccess a avut doi participanti, Sergiu Pereu si Dragos State, certificati pentru nivelul 2, respectiv 3.

Ce este SPRAT?

SPRAT LogoSPRAT este un acronim pentru Society of Professional Rope Access Technicians (Societatea Alpinistilor Utilitari Profesionisti). Este o organizatie profesionala cu sediul in SUA, asemanatoare cu IRATA, organizatie cu sediul in Marea Britanie.

SPRAT este o organizatie condusa de membri, ce promoveaza utilizarea in siguranta a alpinismului utilitar, prin educatie, dezvoltare de standarde, si certificare.

In plus, SPRAT sustine companiile si tehnicienii ce folosesc alpinismul utilitar, acordand suport in intocmirea de regulamente, oportunitati de networking si de participare in standardele adoptate in industrie.

Inca o certificare?

Desi tehnicienii nostri sunt certificati IRATA, iar cele doua sisteme sunt similare, am participat la certificare pentru a vedea si invata micile diferente dintre cele doua sisteme. Deasemenea este un motiv in plus de a ne pregati, antrena si de a deveni mai buni.

Cursanti alpinism utilitar

SPRAT in Romania

In Romania exista doua firme membre ale asociatiei. AlpAccess, este membra din 2006 (la 3 ani de la infiintare). Se pot efectua cursuri de certificare, in centrul de instruire al Solo de la Brasov, sistemul de instruire este la fel ca sistmul IRATA, bazat pe trei nivele.

  • Nivelul 1 - tehnician incepator, ce poate lucra doar sub supravegherea unui tehnican avansat sau supervizor.
  • Nivelul 2 - tehnician avansat, poate executa salvari, spravegheaza tehnicienii incepatori si verifica rigging-ul (legarea corzilor) acestora.
  • Nivelul 3 - supervizor, poate executa salvari avansate si poate coordona ceilalti tehnicieni din echipa pentru realizarea sarcinilor de lucru; are atributii in planificarea activitatii de alpinism utilitar si este responsabil de intocmirea/urmarirea/modificarea metodei de lucru si evaluarii de riscuri (RAMS).

Testimoniale Clienti