
Sistemele de protectie pasiva la foc ar trebui sa fie solutii de tipul "instaleaza si uita de ele", care sa se comporte in conformitate cu un standard specificat pe toata durata de viata a structurii, cu mentenanta operationala minima. Din acest punct de vedere, ele sunt opuse sistemelor de protectie activa, cum sunt aspersoarele si alarmele.
Sistemele pasive de protectie la foc permit proprietarilor sa protejeze integritatea structurii din otel, a compartimentelor, precum si personalul si echipamentele pe durata incendiului si in timpul evacuarii. Specificatia produselor folosite in cadrul protectiei pasive la foc depinde de obicei de un numar de factori care includ tipul incendiului, durata, materialul din care este realizat substratul (de obicei otel), tipul substratului si localizarea acestuia. Aprobarea testului la foc este unul dintre cei mai importanti factori in intocmirea unei specificatii corecte.
Conform recomandarilor din raportul NIST (National Institute of Standards and Technology - Institutul National de Standarde si Tehnologie) intocmit in urma prabusirii turnurilor gemene din World Trade Center din New York, exista o tendinta in crestere de a aplica protectiile pasive la foc in cadrul atelierelor (offsite). Aceasta tendinta duce la aparitia unor noi tehnologii, care sa respectele cerintele proprietarilor si ale contractorilor. Introducerea acestor noi produse unice creste eficienta proprietarilor, contractorilor si a aplicatorilor si, impreuna cu o estetica imbunatatita, ofera noi posibilitati pentru autorii specificatiilor, pentru proiectanti si arhitecti.
Tipuri de incendii
Produsele folosite in protectia pasiva la foc se incadreaza in diferite categorii de performanta, de obicei stabilite de tipul de incendiu caruia trebuie sa ii faca fata. Tipurile de incendiu au o relatie distincta intre timp/ temperatura (cu exceptia incendiilor accelerate - jet fire - care au o valoare specifica a debitului de combustibil), folosita pentru a clasifica nivelul de gravitate.
- Foc celulozic – Destinate simularii materialelor naturale de tipul carbonului, cum sunt lemnul si hartia, aceste incendii sunt in general caracterizate de cresterea lenta a temperaturii si de temperaturi maxime de 950ºC;
- Foc de hidrocarburi – (Hydrocarbon pool fire) – incendii alimentate de scurgerile de petrol si de vaporii de gaz, caracterizate de fluxuri mari de caldura si de cresterea rapida a temperaturii, pana la 1100ºC. Dupa incendiul platformei Piper Alpha din 1988, protectia impotriva acestor tipuri de incendii a devenit norma pentru industria offshore;
- Foc de hidrocarburi accelerat – (Hydrocarbon jet fire) – un tip unic de incendiu de hidrocarburi, determinat de gaze sau combustibili presurizati, care sunt eliberati printr-un orificiu si apoi aprinsi. Aceste incendii produc fluxuri si mai mari de caldura: temperaturile maxime pot depasi 1200ºC si genereaza forte puternic erozive;
- Incendiile cu desfasurare rapida – au loc in spatii inchise si/ sau atunci cand combustibilul este foarte inflamabil, ca de exemplu incendii produse in tuneluri sau incendii nucleare.
Produse pentru protectie la foc pasiva
Exista o gama larga de produse, inclusiv produse intumescente sau produse pe baza de ciment/ fibre (torcreturi), disponibile atat sub forma lichida de aplicare prin pulverizare, cat si sub forma de placi. Pentru a face fata diferitelor tipuri de incendiu, produsele pot fi impartite in doua categorii.
- Protectie impotriva incendiilor celulozice, care se foloseste in cadrul proiectelor de constructii si de infrastructura. Produsele intumescente din aceasta categorie sunt in general cunoscute ca fiind aplicabile in strat subtire, cu o grosime de pana la 1 mm. materialul se umfla rapid, de pana la 60 de ori fata de grosimea initiala, atunci cand este expus unui incendiu.
- Protectie impotriva incendiilor de hidrocarburi, jet sau a celor cu desfasurare rapida, destinata mediilor cu risc mare ca platformele petroliere si rafinariile. Produsele intumescente din aceasta categorie sunt deseori definite ca avand strat gros, grosimea lor fiind masurata in mm si nu in microni. Invelisul poate avea grosimi intre 3 si 20 mm, in functie de rezistenta la foc necesara.
Tendinta aplicarii protectiilor pasive la foc in ateliere
Aplicarea protectiilor intumescente a devenit o preocupare majora in urma raportului NIST cu privire la prabusirea turnurilor gemene ale World Trade Center. In mod traditional, astfel de protectii sunt aplicate on site, insa in ultima perioada au fost realizate produse aplicabile in ateliere.
NIST recomanda elaborarea unor criterii, metode de test si standarde 1) pentru performanta in timpul functionarii a materialelor rezistente la foc destinate protectiei componentelor structurale si 2) pentru a garanta ca, dupa aplicare, aceste materiale sunt conforme cu testele folosite pentru a stabili rezistenta la foc a componentelor, ansamblelor si sistemelor. In consecinta, aplicarea offsite garanteaza consistenta si respectarea specificatiilor.
Principalul avantaj al aplicarii protectiilor pasive la foc offsite este ca otelul structural ajunge in santier deja protejat. In cazul aparitiei unor incendii inainte de finalizarea constructiei, otelul este protejat. Atunci cand se foloseste un singur furnizor, este indicat ca otelul sa fie atat protejat impotriva incendiilor, cat si vopsit.
Aplicarea protectiei la foc offsite reduce de asemenea complexitatea proiectului, prin scaderea numarului de persoane prezente in santier, ceea ce ajuta la respectarea intocmai a programului. Alte avantaje oferite sunt:
Costuri reduse
- Otelul este protejat de catre companiile care isi desfasoara activitatea in locatiile cele mai rentabile, nu de catre cele dictate de santierul respectiv;
- Accesul facil si zonele mari de aplicare duc la cresterea eficientei;
- Echipamente si cerinte minime legate de schele pe santier;
- Nu exista necesitatea de sigilare a zonelor sau de mascare a echipamentelor sensibile.
Controlul calitatii este imbunatatit
- Controlul conditiilor din timpul aplicarii si auditarea procedurilor de controlul calitatii garanteaza obtinerea grosimii corecte a stratului;
- Control mai mare asupra tehnicilor de aplicare;
- Nu exista probleme de acces.
Impactul asupra sanatatii, sigurantei si mediului este redus
- Prezenta unui numar mai mic de muncitori pe santier duce la scaderea probabilitatii de producere a accidentelor. Eliminarea sistemelor intumescente de pe santier duce la existenta unui risc scazut de varsare a substantelor si de incendii;
- Otelul se afla la nivelul solului, deci nu exista probleme legate de acces.
International Protective Coatings a raspuns la evaluarea materialelor de protectii la foc cu o solutie inovatoare. Interchar® 212 este un material avansat, care ofera atat protectie la foc, cat si performanta anti-coroziva necesara protectiei la un nivel cat mai inalt a cladirilor si infrastructurii.
Interchar® 212 ofera protectie anti-coroziva si la incendii cu temperaturi extreme, caracteristici fara precedent in industrie. Ca si material epoxidic intumescent cu pelicula subtire, Interchar® 212 ofera pana la 3 ore de protectie la foc (in timp ce alte produse asemanatoare aplicabile offsite ofera numai 1 ora), dar si versatilitatea estetica pe care arhitectii o doresc, pentru structurile expuse din otel. Permitand aplicarea peste otelul proaspat sablat, ca tehnologie fara solventi si cu timpi scazuti de intarire, Interchar® 212 este ideal pentru aplicarea offsite, in atelierele de vopsitorie.
Testarea produselor de protectie la foc
In fiecare tara regulile, reglementarile si codurile folosite in constructii specifica prescriptiv nivelul de protectie la foc necesar pentru diferite structuri: de exemplu ”protectie la foc timp de 60 de minute”. Exista insa tendinta de a oferi un nivel de protectie proportional cu riscul.
Performanta unui produs de protectie la foc trebuie in mod normal sa fie dovedita printr-un test de expunere la incendiu, necesar certificarii. Astfel de teste sunt definite de standarde specifice nationale si internationale, oferind o metodologie pentru respectarea nivelurilor de rezistenta la foc stabilite pentru diferite tipuri de incendii. Desi standardele pot fi complexe din cauza numarului mare disponibil, cele mai cunoscute (ca standardele britanice (BS), ASTM International, Underwriters Laboratories (UL) si standardul ISO 834) sunt des folosite in intreaga lume.
Indiferent de modul in care este definita rezistenta la foc (prin reglementari prescriptive sau prin evaluarea riscului), nivelul de rezistenta la foc a otelului structural va fi definit dupa cum urmeaza:
- Tipul de incendiu: celulozic, de hidrocarburi sau jet;
- Durata incendiului: minute sau ore;
- Temperatura critica: de obicei intre 400°C si 600°C pentru elementele din otel structural;
- Temperatura maxima permisa pe fata ne-expusa: pentru compartimente, si pereti antifoc, de obicei 140°C;
- Fluxul termic.
Autorii de specificatii si contractorii trebuie sa foloseasca produse testate independent fata de standardele mentionate mai sus. Desigur, ca in cazul oricarui produs certificat, autorul specificatiei trebuie sa puna la dispozitie mai multe detalii cu privire la nivelul certificarii sau la certificari suplimentare, care ar putea fi utile arhitectilor sau proiectantilor, ca de exemplu: listarea UL263, posibilitatea de folosire in mediile mentionate in ISO 12944 sau testarea in caz de explozie cu supra-presiunea de maximum 4 bar. O alta tendinta legata de folosirea protectiei pasive la foc in cazul cladirilor este ca produsul sa aiba un anumit nivel de rezistenta la incendiul de hidrocarburi (UL 1709 Design XR627).
Servicii de urmarire a protectiei pasive la foc
Producatorii sistemelor de protectie pasiva la foc trebuie sa realizeze testari amanuntite pentru a demonstra abilitatile produselor lor, asigurandu-se ca acestea sunt corect evaluate si ca informatiile legate de performanta sunt corecte. Testarea este esentiala pentru a va asigura ca materialul specificat sau folosit este conform standardele de performanta impuse de legislatia nationala si internationala.
Suplimentar rezistentei la foc, produsele sunt testate in diferite medii si ele trebuie sa demonstreze ca performanta lor nu se degradeaza in timp. Pentru a va asigura ca produsul vandut are aceleasi performante ca cel original, centrele de testare acreditate ofera servicii de monitorizare a calitatii, de prelevare de mostre in mod aleatoriu si de verificare. Prin controlul oricaror modificari care ar putea diferi de certificarea originala, aceste entitati se asigura ca performanta produsului va fi cea reala, din teren. Este insa totusi bine de observat ca nu toti producatorii ofera acest serviciu. Un producator renumit si de buna calitate va pune la dispozitie utilizatorului/ autorului de specificatii urmatoarele informatii:
- Produsul corespunzator;
- Adecvat unui anumit tip de incendiu;
- Cu agrearile recunoscute;
- Un serviciu agreat de verificare.
International Protective Coatings este lider mondial in protectia la foc. Produsele Chartek® si Interchar® pun la dispozitie tehnologie de ultima generatie pentru protectia in cazul atat al incendiilor de hidrocarburi, cat si al celor celulozice. Produsele Chartek® sunt neegalate in ceea ce priveste protectia in cazul focurilor de hidrocarburi, tehnologia si expertiza detinute fiind folosite pentru a produce gama de produse Interchar®, special gandita si testata pentru a asigura protectie in cazul incendiilor celulozice.
Dezvoltarea produsului se realizeaza in laboratoare de test de ultima generatie, capabile sa reproduca orice standard international de testare la incendiu. Chartek® si Interchar® sunt de asemenea testate si certificate de catre laboratoare de test independente. International Protective Coatings foloseste serviciile laboratoarelor Underwrites pentru ambele game de produse.