Solicita oferta

Vopsele Industriale: Bune practici pentru Depozitare Corecta

Depozit vopsea, masina AlpAccess

Pentru a putea face fata comezilor de vopsitorie industriala, am fost nevoiti sa tinem pe stoc o cantitate insemnata de vopsele industriale, in stocul AlpAccess aflandu-se constant peste 10.000 litri de vopsea. Toata aceasta cantitate a fost necesar sa fie depozitata astfel incat sa nu fie afectata de conditiile de mediu si pentru a respecta legislatia in vigoare.

Vopsele industriale - cum le depozitam corect?

Pentru a putea folosi timp indelungat vopselele, trebuie sa respectam anumite conditii:

Controlul temperaturii

Toate vopselele au anumite limitari pentru temperatura de pastrare. De exemplu vinil-esterurile pastrate la temperaturi de peste 35 grade C vor incepe sa se solidifice, chiar daca nu au fost amestecate componentele. Un alt exemplu il constituie vopselele pe baza de apa: de exemplu, gama produselor Xylan, ce sunt afectate iremediabil de temperaturile negative.

Pentru a putea pastra in conditii optime si pentru a facilita aplicarea acestora, vopselele trebuie mentinute intr-un interval de temperaturi cuprins intre 15 si 25 grade C. Aceasta se poate realiza cu ajutorul incalzitoarelor pe timp de iarna si al aparatelor de aer conditionat pe timp de vara. Pentru un consum mic de energie, este necesar ca zona de depozitare sa fie izolata adecvat.

Monitorizarea temperaturii

Orice vopsea are un anumit timp de depozitare denumit si "Shelf life". Acest timp descris in fisa tehnica este, de obicei, in functie de vopsea, trei, sase luni, un an sau extins. Unii producatori de vopsea pot extinde acest termen daca se prezinta dovezi ca vopseaua a fost pastrata in conditii optime de temperatura. Depozitele permantente ale AlpAccess sunt dotate cu senzori de temperatura conectati la data-loggere, ce inregistraza temperatura din minut in minut.

Control temperatura depozit vopsele industriale AlpAccess

Ventilatia adecvata

Multe din vopselele industriale sunt pe baza de solvent. Acestea, chiar inchise in cutii, pot degaja vapori de solvent si pot produce o atmosfera toxica sau potential exploziva. Depozitul de vopsea se recomanda a fi ventilat mecanic. Depozitele noastre sunt ventilate iar limita inferioara de explozie este monitorizata constant. In pozitionarea ventilatiei si a senzorilor trebuie tinut cont ca solventul este mai greu decat aerul si se aduna in partea inferioara a incaperii.

Iluminare suficienta

Orice depozit de vopsele industriale trebuie sa fie suficient iluminat pentru a putea permite operatorilor sa identifice corect produsele ce urmeaza a fi folosite. O cantitate suficienta de lumina este de peste 50 ft-candela (538 Lux).

Protectie anti-incendiu

Deoarece majoritatea vopselelor folosite sunt inflamabile, trebuie sa ne asiguram ca riscul producerii unui incendiu este cat mai mic. Pentru a putea realiza acest lucru trebuie sa:

  • Construim incinta din materiale ignifugate: panouri sandwich antiincendiu, panouri metalice, OSB - ignifugat
  • Folosim echipamente electrice antideflagrante: corpuri de iluminat, incalzitoare, recuperatoare de solvent, aparate de aer conditionat certificate
  • Utilizam ventilatie fortata adecvata ce va indeparta vaporii de solvent
  • Folosim senzori de vapori explozivi (LEL), de temperatura, de incendiu si de fum
  • Avem prezente extinctoare, verificate, in locuri usor vizibile si semnalizate corespunzator
  • Instalam semne de avertizare asupra continutului depozitului, de interzicere a fumatului, a lucrului cu foc etc.

Protectie anti-varsare accidentala

Un depozit de vopsele conform va fi protejat impotriva varsarii accidentale a produselor, pentru a impiedica scurgerea in sol si/sau panza freatica a vopselelor si compusilor toxici ai acestora. Depozitele noastre sunt dotate cu o cuva de retentie (secondary containment) izolata cu poliuree (vopsea elastomerica cu o buna rezistenta chimica si la impact), cu o grosime de 3-5 mm. Izolatia cu poliuree asigura curatarea facila a podelei si indepartarea totala a produsului scurs.

O alta metoda de protectie este amplasarea intr-un loc vizibil si semnalizarea corespunzatoare a unui kit de colectare a scurgerilor (spill kit). Acesta este format din materiale absorbante, unelte de colectare a materialului absorbant si saci ermetici sau cutii pentru depozitarea materialului absorbant imbibat de vopsea.

Inventariere corecta si evidenta loturilor de produse depozitate

Este foarte important un inventar corect al produselor din depozit. Numarul de lot ne ajuta la stabilirea trasabilitatii intre piesele vopsite si vopseaua folosita, si ne ajuta sa demonstram ca pentru vopsire s-a folosit produsul corespunzator, conform specificatiei.

Acces facil la fisele tehnice de securitate si fisele tehnice de produs

In depozitul de vopsele industriale, trebuie sa se gaseasca o zona clar semnalizata unde sunt disponibile fisele tehnice de securitate (MSDS - Material Safety Data Sheet) pentru produsele depozitate. Fistele tehnice de securitate sunt foarte utile in stabilirea procedurilor de manipulare a vopselei, in alegerea echipamentului de protectie, sau in caz de accident, pentru determinarea de catre doctori a metodei adecvate de tratament. Cand se aplica produsele, se vor pastra copii ale fiselor tehnice de securitate si in zona de aplicare a vopselei (la intrarea in cabina de vopsit sau pe santier, langa pompa de vopsit).

Fisele tehnice ale produselor (PDS - Product data sheet) ne ofera informatii asupra modului de aplicare al vopselei, modului de preparare, timpului de uscare, timpului de reacoperire etc. Acestea sunt informatii esentiale pentru realizarea unei vopsitorii de calitate. Cel mai bun loc de pastrare a fiselor tehnice ale produselor este chiar in zona de depozitare.

Gestiunea vopselelor industriale in depozit

Organizare FIFO (First In First Out) si impartirea pe comenzi

Dupa cum spuneam mai devreme toate vopselele au o perioada finita de depozitare, dupa care expira si nu se mai recomanda folosirea lor. Atunci cand avem stocuri semnificative de vopsea, depozitarea trebuie facuta in asa fel incat sa permita rotirea stocurilor in functie de vechimea produsului (First In First Out: primul produs depozitat, primul produs utilizat). Aceasta ne fereste de uitarea unor produse in depozit si de expirarea acestora, fapt ce poate cauza probleme de calitate, pierderi financiare si deseuri nedorite.

De asemenea, o buna practica este organizarea pe proiecte/comenzi a produselor, pentru a ne asigura ca nu vor fi folosite din greseala produsele neadecvate pentru comanda in curs.

Echipamente si semnalizare de protectie

Intrucat majoritatea vopselelor sunt toxice, trebuie sa avem in depozitul de vopsele industriale mijloace de semnalizare si protectie adecvate. Mijloacele de protectie includ: masti de protectie respiratorie, dusuri pentru ochi, trusa medicala. Dintre semnele de avertizare ar fi: Atentie substante toxice, Atentie substante inflamabile, Atentie substante corozive, Obligtorie purtarea echipamentului de protectie (combinezon, masca de protectie repsiratorie, manusi, ochelari).

Depozit vopsea

Testimoniale Clienti