
Suntem inconjurati de metale. Peste tot sunt constructii metalice si tendinta de folosire a acestora este in crestere. Principalul inamic al acestora este fenomenul de degradare, numit coroziune.
La prima vedere cand vorbim despre coroziune, ne vine in minte imaginea ruginei care apare pe metalele feroase.
Si totusi, ce inseamna cuvantul "coroziune"?
Prin coroziune se inteleg procesele de degradare si deteriorare a metalelor sau obiectelor metalice, sub actiunea agentilor chimici din mediu. Pe scurt, degradarea unui material in reactie cu mediul la care este expus.
Orice material corodeaza, nu doar metalele:
- Inoxul - oxideaza cand este activat, sau in anumite medii;
- Lemnul - putrezeste;
- Plasticul - se descompune (doar ca foarte incet, in mii de ani);
- Oamenii... imbatranesc.
Toate acestea sunt forme de coroziune la un anumit nivel.
Faptul ca multe metale reactioneaza cu vecinatatea lor este cunoscut de multa vreme. Astfel, fierul sau otelul ruginesc, argintul isi pierde luciul, cuprul capata o patina, aluminiul se oxideaza (formand un strat foarte subtire de oxid, care impiedica reactia mai departe), zincul si plumbul isi pierd treptat luciul metalic.
Cauza acestor modificari nedorite ale metalelor o reprezinta reactiile chimice si in special electrochimice, care pornesc de la suprafata metalului respectiv.
Cu exceptia metalelor asa-zise nobile, toate celelalte metale sunt nestabile in contact cu mediul atmosferic. Modul in care se manifesta aceasta nestabilitate, ca si gradul in care ea apare, depind atat de natura metalului, cat si a vecinatatii lui.
Procesul consta in distrugerea treptata a materialelor (de obicei metale) prin reactia chimica si/ sau electrochimica cu mediul lor. Coroziunea degradeaza proprietatile utile ale materialelor si structurilor, incluzand rezistenta, aspectul si permeabilitatea la lichide si gaze.
Numeroase aliaje structurale corodeaza doar in urma expunerii la umiditatea la aer, insa procesul poate fi puternic afectat de expunerea la anumite substante.
Coroziunea poate sa apara la nivel local, formand un orificiu sau o fisura, sau se poate raspandi pe o zona mai mare, afectand mai mult sau mai putin uniform o anumita suprafata. Intrucat coroziunea este un proces controlat prin difuzie, se produce pe suprafetele expuse.
Ca rezultat, metodele pentru reducerea activitatii suprafetei expuse, cum este pasivizarea, pot creste rezistenta la coroziune a unui material. Cu toate acestea, anumite mecanisme legate de coroziune sunt mai putin vizibile si deci mai putin previzibile. Din nevoia de prelungire a duratei de viata a suprafetelor metalice, de economisire de bani au aparut serviciile de protectie anticoroziva.
Armata SUA protejeaza echipamentele (ca elicopterele) impotriva coroziunii, ceea ce duce la economii de milioane de dolari. Despre asta este vorba, prelungirea duratei de viata si economii. Cine nu isi doreste asta?
Vom vorbi intr-un articol viitor pe larg despre protectii anticorozive.